Vallès Occidental Sud

Pol Gibert denuncia la saturació del Servei d’Ocupació de Catalunya i la falta de recursos

  • Actualitzat:
  • Creat:

Els socialistes denuncien la manca d’inversions que pateix l’oficina del SOC a Sabadell, el que repercuteix en dificultats per gestionar les demandes de feina dels aturats.

Pol Gibert, diputat al Parlament de Catalunya, acompanyat d’Eloi Cortés, regidor d’acció social a l’Ajuntament, i Montse Muniente, membre de l’executiva del PSC de Sabadell, s’ha traslladat fins a l’oficina del SOC del carrer Sardà de Sabadell, la principal de la ciutat, per denunciar la falta de recursos i personal que pateix l’oficina. Aquesta manca de recursos, en paraules de Gibert, es tradueix en dificultats per ajudar als demandants de feina en trobar una nova ocupació.

Pol Gibert ha destacat que abans de la pandèmia i de la crisi creada per la COVID19 cada tècnic gestionava aproximadament 1100 aturats, una xifra extremadament elevada si la comparem amb la ràtio que recomana l’OIT (Organització Internacional del Treball), que és de 80 aturats per tècnic.

L’oficina del SOC-Sardà multiplica per onze les ràtios màximes recomanades, el que implica una nul·la atenció personalitzada de cada cas i la impossibilitat de poder fer un seguiment del trànsit laboral. “Des de 2010” destaca Gibert, “Catalunya ha viscut una continua falta de recursos materials i humans destinats a la cerca activa d’ocupació que, en el cas de Sabadell, s’ha traduït en una taxa molt elevada d’aturats per tècnic”. Els diferents estudis realitzats en aquest camp demostren que “quants més tècnics es dediquen a la cerca activa d’ocupació, menys temps es requereix per trobar un nou lloc de treball”.

La falta de recursos materials dedicats al SOC agreujarà encara més aquesta ràtio si, a causa de la crisi derivada de la situació sanitària, augmenta l’atur. A més, en l’actualitat el SOC té una taxa d’inserció d’un 3%, el que provoca que “molta gent no vegi en el servei d’ocupació de Catalunya el seu servei d’ocupació i opta per altres vies, ja que el SOC es limita a ser un gestor de prestacions”.

Per Gibert la referència actualment a Catalunya està a nivell municipal on es desenvolupen plans d’ocupació. “A Sabadell l’Ajuntament ha incrementat en 2 milions d’euros els plans d’orientació i formació, que beneficiaran a 3500 persones de la ciutat, i els programes d’ocupació, que beneficiaran a 450 aturats”.

Els i les socialistes demanem que el SOC faci el mateix que fan actualment els ajuntaments. Volem que el SOC serveixi per ajudar als ciutadans en situació d’atur a tenir el màxim d’oportunitats possibles per sortir de l’atur el més aviat possible”, ha conclòs Gibert.