Vallès Occidental Sud

El diputat Raúl Moreno explica a Montcada i Reixac la Renda Garantida de Ciutadania

  • Actualitzat:
  • Creat:

La Federació del PSC del Vallès Occidental Sud va organitzar dimarts a l’Agrupació del PSC de Montcada i Reixac una xerrada sota el títol: «Renda garantida de ciutadania. Un nou dret social».

Xerrada sobre la Renda Garantida a Montcada i Reixac
Xerrada sobre la Renda Garantida a Montcada i Reixac

«L'acord entre el Govern de Catalunya i la Comissió Promotora de la Renda Garantida de Ciutadania és un pas important, que no definitiu, per generar un canvi substancial en el sistema de prestacions socials i en la concepció de la garantia de rendes com un mecanisme més just i eficaç per assegurar que els col·lectius en risc d'exclusió disposin d'ingressos mínims que garanteixin les seves necessitats bàsiques». Aquestes afirmacions les va fer dimarts en una xerrada a Montcada i Reixac, Raúl Moreno, diputat del PSC en el Parlament de Catalunya i ponent de la Renda Garantida de Ciutadania.

La secretària de Polítiques Socials de la Federació del PSC del Vallès Occidental Sud, Maria Lladó, que va ser l’encarregada de presentar l’acte, va dir que «l’aprovació de la Renda Garantida és una bona notícia per garantir uns ingressos mínims i cobrir les necessitats bàsiques de les famílies».

Durant la xerrada es va explicar que la Renda Garantida de Ciutadania és un element cabdal per caminar cap a un nou model de protecció basat en la garantia de rendes. L'objectiu fonamental, segons Raúl Moreno, és assegurar que tots els catalans i catalanes disposin d'uns ingressos mínims que els garanteixin les necessitats bàsiques, els apoderi i els acompanyi per sortir de la situació d'exclusió social, generant un nou dret subjectiu, aplicant itineraris d'inserció social i laboral i incidint en la nova realitat existent en la nostra societat.

Moreno va recordar que el recorregut de la Renda Garantida de Ciutadania es va iniciar en 2012, amb la recollida de signatures per part d'entitats socials, sindicals i alguns partits polítics, entre els quals es troba el PSC. 121.000 signatures que van donar lloc a una ILP que va haver d'esperar fins a 2014 per ser aprovada pel Parlament de Catalunya. Posteriorment, l'actitud relaxada del Govern en la seva tramitació i les diverses convocatòries electorals, van provocar que en 2015, diversos grups parlamentaris sol·licitéssim la tramitació d'urgència.

«Bé està el que bé acaba, però seria injust no recordar les dificultats que la comissió promotora ha tingut durant els últims anys davant un Govern que s'ha mostrat insensible a la situació de crisi econòmica de molts ciutadans i ciutadanes», va dir Moreno.

Famílies vulnerables

Segons el diputat, la situació de les famílies vulnerables, malgrat la millora de l'economia, amenaça amb cronificar-se i la reforma laboral del PP, que va comptar amb el suport de CiU, «ha generat una nova categoria: el treballador pobre».

En aquest sentit, el diputat va explicar que la Renda Garantida de Ciutadania compta amb un important element que la diferència de la resta de prestacions anteriors: la complementarietat amb les rendes del treball. «A partir del proper mes de setembre, les famílies monoparentals amb fills i els beneficiaris de la Renda Garantida amb contractes parcials veuran complementats els seus ingressos fins a aconseguir la quantia de la renda, això sí, només durant 6 mesos», va assenyalar Moreno.

El diputat diu que les famílies en risc d'exclusió porten esperant massa temps una solució potent i integral com aquesta, nascuda de l'acord de sindicats, entitats, Govern i grups parlamentaris: «La pobresa no només la podrem atacar amb una Renda Garantida, però sens dubte és un element que introdueix un canvi de paradigma en el nostre sistema de protecció».